İnsan Hakları

10 ARALIK İNSAN HAKLARI GÜNÜ

29 Kasım 1976 tarihinde Milliyet gazetesinde Diyarbakır’da bir öğrencinin işkencede öldüğü haberi yer aldı. İzmir Atatürk Lisesi Mezunu ve Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi öğrencisi 1953 doğumlu İsmail Gökhan Edge’nin  Adana ve Diyarbakır’daki gözaltı sürecinde ağır işkencelere dayanamayarak öldüğü ailesinin yoğun çabaları sonucunda ortaya çıkarıldı. Gencecik ve hakkında bir suçlama bulunmayan İsmail Gökhan Edge sözde kamu görevlileri tarafından katledilmişti. O günden bu yana her yıl 24 Kasım’da onun vefakar arkadaşları içleri sızlayarak onu anmayı sürdürmektedirler.

Olaydan iki yıl sonra Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi İnsan Hakları Merkezi kurulmuş ama ne yazık ki bu Merkez geçen yıl Kasım ayında kapatılmıştır. Mayıs 2018’de ise Mülkiyeliler Birliği Genel Merkezinde İnsan Hakları Merkezi açılmıştır.

Ülkemizde insan haklarının korunması ile ilgili olarak ciddi sorunlar yaşanmaktadır. İfade, örgütlenme ve toplanma özgürlüğü ile ilgili yoğun kısıtlamalar, işkence ve kötü muamele ilgili şikayetlerin yeniden yoğunlaşmaya başlaması, kadın haklarının göz ardı edilmesi, 2016 Temmuzundaki darbe girişimi sonrasında alınan sert önlemlerin yarattığı sorunlar Türkiye’de  insan hakları gününü kutlanamaz hale getirmektedir.  

İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi 10 Aralık 1948'de, BM Genel Kurulu'nun Paris'te yapılan 183. oturumunda kabul edilen 30 maddelik bir bildiridir.  Bildiri insanlık tarihinin önemli kilometre taşlarından biridir ve bu nedenle Mülkiyeliler tarafından özenle ve öncelikle savunulan ve yüceltilen değerlerden biridir.

Fotoğraflar : 1- İsmail Gökhan Edge, 2- SBF İnsan Hakları Merkezinin ilk yöneticileri Bahri Savcı, Mümtaz Soysal, Rona Aybay, Can Hamamcı, 3- Kerem Altıparmak’ın SBF İnsan Hakları Merkezinin kapanışı hakkında sosyal medya paylaşımı, 4- Mülkiyeliler Birliği  İnsan Hakları Merkezinin açılışından bir görüntü, 5- Kutlama mesajı

 

Haber Fotoğrafı