Nermin Abadan Unat Göç Sempozyumu gerçekleştirildi.

NERMİN ABADAN UNAT GÖÇ SEMPOZYUMU

 

Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi, Konak Belediyesi, Konak Kent Konseyi ve Mülkiye Bilimsel Araştırma Geliştirme Kooperatifi işbirliğiyle Nermin Abadan Unat Göç Sempozyumu kalabalık bir katılımla gerçekleşti. Açılış konuşmasını yapan 101 yaşındaki Prof. Dr. Nermin Abadan Unat “Bana o kadar saygı ve sevgi gösteriyorsunuz ki size saygımdan oturamıyorum, ayakta yapacağım konuşmamı” diyerek tüm konuşmasını ayakta gerçekleştirdi. Kendisinin göç çocuğu olduğu belirterek doğduğu ve büyüdüğü Viyana'dan 14 yaşında hiç Türkçe bilmeden erken yaşta kaybettiği babasının memleketi İzmir'e göç sürecini anlattı. Bugünkü göçün zorluklarından bahsetti. Duygulu anlara sahne olan konuşma katılanlar tarafından uzun süre ayakta alkışlandı.

Yerel Yönetimlerin kentte yaşayan herkese eşit hizmet götürmesi gerektiğini, mültecilerin de buna dahil olduğunu belirten Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, "Sempozyumda gerek akademik gerekse yerel yönetim gözüyle yapılacak değerlendirmeler bizim için çok önemli, yol gösterici olacaktır" dedi.

 

Mülkiyeliler Birliği olarak kentin dinamikleriyle ilgili her alanda çalışma yaptıklarını belirten Mülkiyeliler Birliği İzmir Şubesi Başkanı Dr. Nazlı Kayı "Bugün burada konuşulan konu da en önemlilerinden biri, insanca ve insanı unutmadan kararlar politikalar geliştirilmesi gerekiyor" dedi.

 

Konak Kent Konseyi Mülteci Meclisi Başkanı Mete Hüsünbeyi, Nermin Abadan Unat'ın 1960'lı yıllarda Almanya Göçü ile ilgili yaptığı çalışmalar ve bu konuda yayınladığı kitaplar ile ülkemizde olduğu kadar Avrupa'da da öncü olduğunu söylerken, "Nermin Abadan Unat Hocamız gerek o dönem Almanya’sının gerek günümüz Türkiye'sinin göçün insancıl boyutunu ihmal ederek yanlış yaptıklarına dikkat çekmiştir. Bugün özellikle siyasetin ve siyasal partilerin ayrımcı yaklaşımlar yerine bütüncül mülteci politikası oluşturmaları gerekiyor” dedi.

 

Açılış konuşmalarının ardından oturumlara geçildi. Prof. Dr. Eser Köker'in kolaylaştırıcısı olduğu “Göç Çalışmaları ve Toplumsal Uyum” başlıklı oturumda Mülkiye Göç Araştırmaları Merkezi Müdürü Prof. Dr. Murat Erdoğan, Anka Enstitüsü Dr. Neşe Kemiksiz, WDR Batı Almanya Radyo TV Kurumu’nda editör Fulya Cenşen yer aldı.

 

Kolaylaştırıcılığını Mete Hüsünbeyi’nin yaptığını "Yerel Yönetimlerin Toplumsal Uyum ve Mülteci Politikaları” oturumunda, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Göç Yönetimi Şube Müdürü Önder Yalçın, Adana Büyükşehir Belediyesi’nden Adil Murat Vural, Yaşar Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünden Doç. Dr. M. Gökay Özerim yer aldı.

 

Dr. Cansu Akbaş Demirel’in kolaylaştırıcısı olduğu “Mülteciler Açısından Ülkelerindeki ve Türkiye’deki Durum" oturumunda Gazeteci Hediye Levent, Afgan Mülteciler Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği (ARSA) Başkanı Zakira Hekmat, İzmir’de Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Muhammed Salih Ali, MÜLTECİ-DER Genel Koordinatörü Pırıl Erçoban yer aldı.

Haber Fotoğrafı